Haberi Yapay Zeka ile Özetinden Okuyun. Neden Habokado?
150 Milyon Çocuğun Nüfus Kaydı Yok
UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) nüfus kayıtlarındaki eksikler nedeniyle dünya çapında 150 milyon çocuğun resmi kimliğinin olmadığını, bu durumun da onları hakları açısından "görünmez" kıldığını açıkladı. Ayrıca nüfusa kaydedilmeyen 150 milyon çocuğun yanı sıra kayıtlı olmasına rağmen resmi doğum belgesi bulunmayan 50 milyon çocuk daha var.
14 Aralık 2024 07:02
Uyku Apnesini Bitirecek Buluş
Çene altında açılan 6 santimetrelik keseye yerleştirilen implant, harici bir çip tarafından kontrol ediliyor. Cihazın takıldığı iki hastadan biri olan 63 yaşındaki Natalie Boller, birkaç gün içinde kendini çok daha iyi hissettiğini söyledi. Dünya çapında uyku apnesinden mustarip tahmini 100 milyon kişi bulunuyor.
14 Aralık 2024 07:00
Suriye'ye Ab Yardımı Adana Üzerinden
Danimarka'da stoklanan 46 bin ton eğitim, sağlık ve sığınma öğeleri de önce Adana'ya gönderilecek ve Unicef ve DSÖ aracılığıyla Suriye'de dağıtılacak. AB'nin Suriye'ye yardımının her zamankinden daha önemli olduğunu söyleyen AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Salı günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapacağım görüşmede insani yardımlar konusunu da ele alacağım" dedi.
14 Aralık 2024 07:00
Jay-z'ye Babalık Davası Açtı
31 yaşındaki Rymir Satterthwaite, gerçek adı Shawn Carter olan 55 yaşındaki rapçinin biyolojik babası olduğunu iddia etti.
14 Aralık 2024 07:00
İşler Tersine Döndü Ypg'yi Korku Sardı: "Ya Abd Bizi Terk Ederse"
Suriye'de uzun süredir hem ABD hem Rusya hem de Esad rejiminin ortağı olarak varlığını sürdüren terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG'de işler tersine dönme eğilimine girdi. Abdi, "Ankara destekli muhalif gruplar saldırınca ABD tarafından destek konusunda net bir duruş olmadı" ifadesini kullandı. Eski bir senaryonun tekrar yaşanmasından endişe duyduklarını ifade eden Şami, "Açıkçası, aynı senaryonun tekrarlamasından korkuyoruz, ABD'nin bizi terk etmesinden korkuyoruz" diye konuştu. 1970'lerin ortalarında ve 1991'deki Körfez Savaşı sırasında Beyaz Saray yönetimi, Irak'taki Kürt grupları merkezi yönetime karşı desteklemiş, ancak kendi hedeflerine ulaştıktan sonra ortada bırakmıştı. Öte yandan İngiltere'de kasım ayının sonunda ülkedeki terör örgütü PKK yapılanmasına yönelik başlatılan operasyonlarda 2'si kadın, 7 kişiyi gözaltına almıştı. Dün sabah iki dışişleri bakanının görüşmesinin ardından Fidan, "Suriye'de istikrarın sağlanması, terörizmin yer bulmaması önceliklerimiz arasında" dedi. "Suriye'deki istikrarın bir an önce sağlanması, terörizmin yer bulmaması, DEAŞ ve PKK'nın orada hakim olmaması" gibi unsurların öncelikler arasında olduğunu belirten Fidan, görüşmede "Suriye halkının iyiliği ve ülkenin bütünlüğü için Türkiye, ABD hem de bölgesel aktörlere nasıl roller düştüğünü" konuştuklarını kaydetti.
14 Aralık 2024 07:00
Hermon Dağı'nda Kışlayacaklar: İsrail'in Çıkmaya Niyeti Yok
İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, orduya tampon bölgede yer alan ve 7 Aralık sonrası Hermon Dağı'nda işgal edilen bölgede "kış boyunca kalınması" talimatı verdiğini bildirdi. Ayrıca, Suriye toprağı olan Golan Tepeleri'nde 1967'den bu yana süren işgalini genişleterek tampon bölgeye ve başkent Şam'ın 25 kilometre yakınlarına kadar sokuldu.
14 Aralık 2024 07:00
Afrika'da Düğümleri Türkiye Çözüyor
Tarihi bağlara sahip olduğu Mısır, Sudan, Etiyopya ve Somali'nin arasındaki dondurulmuş ihtilaflarda da Türkiye, çözümün tek adresi olarak öne çıkıyor. 1998'de dönemin Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in "Afrika Eylem Planı" ile ilk adımların atıldığı Türkiye'nin Afrika açılımında, son 20 yılda ivme kazanıldı. Afrika Boynuzu'nun iki stratejik ülkesi Etiyopya ile Somali arasındaki kriz yaklaşık bir yıl önce patlak verse de iki ükenin 1977-78 yılları arasında savaştığını akılda tutmak gerek. 90'ların başında Eritre'nin ayrılmasıyla denize kıyısını kaybeden 135 milyonluk Etiyopya, dış ticaretinin yüzde 90'ını komşularının limanları üzerinden yapıyor. 1 Ocak'ta imzalanan mutabakat zaptına göre Etiyopya, Somaliland'ın bağımsızlığını tanıyacak, Somaliland da Etiyopya'ya Kızıldeniz'e erişim izni verecekti. İlk olarak 1 Temmuz'da Ankara'da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Etiyopya Dışişleri Bakanı Taye Selassie ve Somali Dışişleri Bakanı Muallim Fiqi ile görüştü. Bakan Fidan, 3 Ağustos'ta Etiyopya'yı ziyaret etti. Türkiye'nin arabuluculuğundaki Ankara Süreci'nin 2'nci turu ise 12 Ağustos'ta gerçekleşti. Etiyopya, Somaliland ile imzaladığı mutabakat zaptını geçersiz kılacağı için Somali'nin toprak bütünlüğünü tanıma konusunda çekinceli davranırken Somali ise "toprak bütünlüğünü tanımama" tavrının kabul edilemeyeceği tezini işledi. Etiyopya'nın 'Somali'nin egemen yetkisi altında' denize erişimini sağlayacak ikili anlaşmaların hayata geçebileceği, tarafların Şubat 2025 sonuna kadar teknik müzakerelere başlayacağı belirtildi. Etiyopya - Mısır - Sudan: Etiyopya'da Nil nehri üzerinde inşa edilen Büyük Rönesans Barajı, inşaatın başladığı 2011 yılından bu yana bölgede gerilim kaynağı.
14 Aralık 2024 07:00
Yol Yapımı Sırasında Piramit Keşfedildi! 42 Metre Uzunluğunda: Yüzlerce Yıl Öncesine Dayanıyor
Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH) tarafından "Yapı 1" olarak adlandırılan bu antik piramidin, yaklaşık 14 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülüyor. 42 metre uzunluğunda ve 11 metre yüksekliğinde olan piramit, bölgedeki yerleşimlerin tarihini 14 bin yıl öncesine kadar götüren bir ipucu sunuyor. INAH tarafından yapılan açıklamada, "Bu arkeolojik kayıt, Sierra Alta bölgesindeki insan yerleşimleri hakkında değerli bilgiler sunuyor. Özellikle Barranca de Metztitlán bölgesinde yerleşimlerin 14.000 yıl öncesine kadar dayandığını biliyoruz." ifadelerine yer verildi.
14 Aralık 2024 07:00
Sednaya Hapishanesi'ndeki Çalışmalara Türkler De Katıldı: 50 Yerde Kazı Yaptılar Ama...
Alkayış, başta Sednaya Cezaevi olmak üzere Suriye'deki bütün cezaevlerinin, insanların sorguya alındığı mekanların insan hakları teşkilatları tarafından incelenmesi ve raporlanması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: "Tutuklu ve Hükümlü Hakları alt komisyonu üyesiyim. Dün, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na bir dilekçe ile müracaat ettim. Mevzuatımız ülke içiyle ilgili değil, dünyanın neresinde bir insan hakları ihlali iddiası varsa komisyon olarak gidebiliyoruz, inceleyebiliyoruz, raporlar alabiliyoruz. Endişem de şu, delillerin bir an önce arşivlenmesi lazım. Oradaki durumun sadece görünen kısmını değil görünmeyen kısmının ve özellikle buraya alınan insanlar, tutuklular mı hükümlüler mi, haklarında mahkeme kararı var mı yok mu, niçin tutuluyorlar? Kendisinden haber alınamayan insanlar olduğu söyleniyor. Bunların sayısının ne olduğu, hangi koşullarda cezaevlerinde tutulduğunun insanlık arşivine geçmesi adına Türkiye'nin bu anlamda bir adım atması gerekiyor diye düşünüyoruz." Dilekçeyi sunmalarından sonra komisyon başkanının konuya dair bir çalışma yapıldığını söylediğini belirten Alkayış, TBMM adına çok kısa sürede Suriye'de böyle bir ziyaret olmasını insan hakları adına talep ettiklerini kaydetti. TBMM Başkanlığı'na sunulan dilekçede, şu ifadeler yer aldı: "Medyada yer alan haberlere göre rejim, Sednaya Cezaevi'nde alıkoyduklarını kasıtlı şekilde insanlık dışı koşullarda tutmuş, onlara defalarca işkence yapmış ve sistematik olarak yiyecek, su, ilaç ve tıbbi bakımdan mahrum bırakmıştır. Bu bilgiler ışığında TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde bulunan Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonunun Suriye'de son zamanlarda yaşanan gelişmeler çerçevesinde Sednaya Cezaevi'nde yerinde incelemelerde bulunmak üzere komisyon üyelerimizden oluşan bir heyetin en kısa sürede görevlendirilmesi hususunda gereğini saygılarımla arz ederim."
14 Aralık 2024 06:56
Şili'de 6,4 Büyüklüğünde Deprem
ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi, merkez üssü Curico eyaletine bağlı Molina kenti olan 6,4 büyüklüğündeki depremin, yerin 110 kilometre derinliğinde gerçekleştiğini bildirdi. AA'nın haberine göre; yetkililer, deprem nedeniyle can kaybı ve hasar olmadığını belirtti.
14 Aralık 2024 06:55